Perjantai 22.3.2024

Media näyttää iloitsevan siitä, että Venäjä on lopultakin tunnustanut olevansa sodassa Ukrainassa. Erikoisoperaatio on muuttunut sodaksi.

Kevätväsymys ja suorastaan velttous on vaivannut mieltäni jo jonkin aikaa. Missään ei ole ollut nähtävillä mitään piristävää.

Presidentinvaalit tuottivat syvällisen puhdistumisen (ulosteista ja muustakin liasta) eli kathartiksen. Ja siitähän on seurannut raukeuden, rentouden ja hyvinvoinnin tila. Maailman onnellisin kansa on onnesta raukeana, allekirjoittanut yhtenä sen mitättömänä osana.

Joten suomalaisen yhteiskunnan hajoaminen, yhteiskuntarauhan järkkyminen, ei ole saanut mieleen mitään vipinää. Kuten tiedetään, kun ”oottaa aikaa parempaa”, mikään muu ei riitä kuin sota.

Vain sota saa leikkaamaan rahat ja antamaan valtiolle kultakorumme, jopa vihkisormuksemme. Jopa kuolema saa merkityksen (ei tarvitse muumioitua omassa kämpässään), kun on niin ”kaunista kuollla” maailman onnellisimman valtiomme puolesta.

Pienen valtion on vain kovin vaikeaa ryhtyä sotimaan. Koska siinä voi mennä koko henki, on aina keksittävä jokin lievennetty muoto kuten esimerkiksi kriisinhallinta (Afganistanin miehityssodan tapaan). Tai vaikkapa demokratian puolustaminen Ukrainassa, jossa on ollut tarjolla vain erikoisoperaatio ja sen vastakohtana anti-erikoisoperaatio (suomeksi: ihan tavallinen operaatio).

Nyt pallotteluun on saatu lopullinen ratkaisu.

Putin on viimein älynnyt, että Venäjä on sodassa Ukrainan maaperällä (ja jonkin verran omallaankin).

Suomelle on näin ”avautunut” mahdollisuus olla mukana  sodassa. Ilman että kukaan olisi mitään sotaa julistanut. Näin Suomea ei voi syyttää sodankäynnistä poliittisten tavoitteiden toteuttamiseksi (ja siis Briand-Kellogg sopimuksen ja myös YK:n peruskirjan määräysten rikkomisesta).

Suomi on joutunut sotaan täysin tahtomattaan, yllättäen ja pyytämättäkin.

Mutta hyvä niinkin. Naamiot saa nyt riisua.

Hieman tosin kaikertaa se, että tässäkin asiassa näkyy vahva ellei suorastaan vahvin ”suomettumisen häntä”. Jälleen sananvalta annettiin Venäjälle ja Putinille. Kaikista uusista ja vahvoista sopimuksista huolimatta ei uskallettu irtautua suomettumisen kavalista kahleista.

Kirjoita kommentti:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Site Footer

Sliding Sidebar